Korpforskare besöker Spånga!

När förra helgens Expo landsattes med ett mycket bra resultat, så var vi alla utmattade efteråt. Redan på måndagen skulle vi sedan få besök från Österrike under några dagar och vi undrade nästan hur vi skulle orka med. I stället blev det en stor energikick och väldigt givande!

Två forskare från Wiens universitet kom till oss för att spela in våra korpars sociala beteenden och kommunikationsläten.

Om ni kommer ihåg, så hämtades fyra korpungar i våras:

Thomas Bugnyar och Petra Pesak plockade själva ut ungarna ur holken.

Alla fyra gapade genast hungrigt och numera är de robusta korpar som trivs alldeles utmärkt där de finns på en station utanför Wien.

Georgine Szipl bor och forskar precis i anslutning till Konrad Lorenz Forschungsstelle i Grünau i helt vidunderliga omgivningar. Där ligger också Cumberland Wildpark som numera är integrerad med kognitionsforskningen vid Wiens universitet. Hon visade fantastiska bilder därifrån. De bygger de stora hägnen själva och tar stor del i skötseln. En viktig del av arbetet går också ut på att märka vilda korpar och förse dem med sändare.

Stephan Reber forskar just nu vid anläggningen där våra korpungar bor, utanför Wien. Hans brinnande intresse för djurs kommunikation och samspel har fört honom över hela världen och innefattar såväl alligatorer som surikater och mycket mer därtill.

Timme ut och timme in stod de två och spelade in och våra korpar var mycket samarbetsovilliga… och dessutom var det regn, regn och så lite mer regn.

Igår torsdag var deras sista chans innan hemresan och när vi alla försvann till personalmöte i stora skolan så satte korparna plötsligt igång och de fick sitt material med råge. Idag fredag lyser solen så fint den kan, förstås, men det går ju inte att göra något åt!

Vi är så glada och stolta över att vara en del i deras projekt och det vore fantastiskt att åka på besök till någon av Wiens universitets forskningsstationer.

* * *

Under tiden har tvåorna börjat sin interna praktik hos oss – ett gäng mycket glada djursjukvårdare. De startade till och med en egen blogg för att berätta som sina dagar, så följ deras personliga berättelser där!

Får vi också presentera våra två nya invånare i regnskogen! Det är två stora agapaddor som släpptes ut där när expot var avklarat.

De är så fina, men lätta att få syn på kommer de inte att bli!

Håll korpgluggarna öppna!

Detta inlägg publicerades i forskning, kognitionsprojekt, korp och märktes , , . Bokmärk permalänken.